duminică, 21 iulie 2013

Retete batranesti

 3 prieteni, o barca, o zi calda de iulie.. si-o Dunare. Calatorim pana la locul stiut, ne dezbracam in costum de baie, ne aruncam in apa. Apoi, ne auzi strigand”Am gasit, aici sunt o gramada!” “Normal, doar am stiut unde v-am adus.”  Si, ghemuiti, cu mainile sub apa, pipaind nisipul, le scoatem si le aruncam pe mal. Scoici, desigur ! Sunt considerate delicatese prin partile noastre, daca stii cum sa le gatesti. Eu personal nu am mai mancat de 15 ani, dar Brenda jura ca sunt delicioase cu orez la cuptor, chiftelute, sau rasol cu usturoi.  Nu conteaza,  oricum joaca asta de-a vanatorii de comori e amuzanta, motiv sa ne balacim in apele nu prea curate ale Dunarii de-acum. Cu Dunarea din timpul strabunicii era alta poveste, atunci si scoicile erau de-o palma, cum spune tata, si le insirau pe bat cu niste samburi de ciulini de apa
 (asemanatori castanelor comestibile) , si le faceau frigarui.  Dupa vreo 45 minute umede, adunam cateva kilograme bune. 
Apoi, pornim spre casa. Mama, cand ma vede cu o punga de rafie plina de scoici, se uita neincrezatoare la mine, gata sa-mi spuna “Tu le-ai adus, tu le gatesti…”. Dar nu a spus-o.Si uite asa, a doua zi ne-am pornit sa le gatim, asa batraneste, cum am auzit pe la vecine si prin forumuri. Recomandat e sa le tii 2-3 zile in apa, sa le-o schimbi cat mai des, pentru a se curata, ca, deh, spre deosebire de suratele lor din mare si ocean, au o aroma specifica de balta. Apoi, se face un foc generos, pui pirostriile (la propriu, de data asta), si le oparesti intr-un vas mare cu apa. Acolo, traumatizate saracele de caldura, se desfac sa se racoreasca, iar tie nu-ti mai ramane decat sa le scoti miezul carnos dinauntru. Ultimul pas consta in taierea partilor rusinoase si murdare ale micii scoici, apoi e numai buna de gatit.

Tot ce speram in timp ce le opaream era sa-mi placa rezultatul, caci  pierdusem vreo 2 ore langa foc intr-o zi deja prea calduroasa. Rezultatul? Nu-l asteptati, nu mi-a iesit din prima. Am prajit cateva cu ulei de masline, condimentate cu buruieni si stropite cu zeama de lamaie, dar am omis sa le fierb cum trebuie inainte si..erau cam tari la margine, iar mijlocul parea de cauciuc, am mestecat pana am facut febra musculara.  Mama a strambat din nas, tata mi-a tinut companie eroic. Dar mi-a mai ramas carne, pe care o vom prepara intr-o tochitura aromata , coapta in niste cochilii mari, alese cu grija. Si uite asa, scoicile mi-au ocupat 2 zile, dar a fost mai mult decat distractiv sa ma gasesc la aceeasi masa cu mama, care taia carnea, si tata, care le curata, iar pisica facea tumbe pe langa masa, pofticioasa.


Niciun comentariu: