sâmbătă, 1 octombrie 2016

Goran Bregovic, concert la Arenele Romane

 

           Am fost toți un zâmbet! Scriu acum, cât e încă proaspătă senzația de la concertul de aseară.  A fost ca o petrecere bună, toata lumea dansat aproape fără oprire. Băiat fain Goran! A început cu Gas, Gas, iar apoi o piesă în română, despre care  ne-a specificat că e dintr-o colaborare anterioară cu Florin Salam.
           O paranteză: manele nu ascult. Fac parte din generația care a crescut când erau manelele la apogeu (se auzeau și  din masini cu volumul la maxim in intersecții, aveam audiții de la vecini în fiecare duminică), așa că am dezvoltat o fobie. Nimic rău în asta s-ar putea spune la prima vedere, doar că filtrul meu anti-manele nu lăsa să treacă nici muzică lautarească veche, romanțele, sau  tradiționala românească, balcanică, arabească și orice altceva nu era suficient de din Vest. Mda, am pierdut câteva cantece bune.
             Să revenim la nenea Goran și concertul lui. Atmosferă foarte tare, lume civilizată (pana și stewarzii care ne verificau biletele erau foarte de treabă), multi tineri. Am avut spațiu suficient pentru dansat, lumea zâmbea, am intrat în vorba cu vecinii ( sau cum se numește forma de interactiune în care dansezi, cânti  împreună și schimbi zambete?!) . Toti au plecat de acolo zâmbind si fredonând.
O poza de pe net.


  Și tot respectul pentru cei care au cântat și au dansat din tot sufletul.
 

luni, 2 mai 2016

Recomandări filme (actualizat)

Filme care mi-au fost recomandate (din surse de încredere), sau titluri de care mă tot împiedic pe net și aș vrea să le văd:
Top aleator

  • Enter the void (2009) . De ce? Gaspar Noe
  • Timbuktu (2014)  : notă bună pe IMDb, nominalizare Oscar, străin (nu Hollywood)
  • Hukkle   (2002)    : pentru că Palfi- Taxidermia       
  • Canin (2009)         : drama thriller, adolescenti izolati cu parinti nebuni. (cel putin asa pare la prima vedere)
  • Drive (2011) : poveste buna, soundtrack excelent (Kavinsky in deschidere), stilul intens al lui Refn. Ah, si Ryan Gosling + Carey Mulligan.
  • The Neon Demon (2016) : Nicholas Refn din nou. Oda frumusetii. Si urateniei ce o inconjoara. Culori intense, glamour, metafore, horror atat cat trebuie. Si Elle Fanning.   
  • Mr. Pip (2012) : Drama, razboi, Hugh Laurie. Incepe ca un basm. L-am tinut minute cateva zile dupa. Gust dulce-amar. 
Lista e deschisă pentru recomandări din partea voastră, și o voi continua pe viitor.

marți, 19 aprilie 2016

Salutari din Zimnicea

           Weekendul trecut am ajuns in sfarsit, pentru vreo 2 zile, acasa. Acasa in Zimnicea, orasel sudic si insorit. 
Ajung cam rar, si trebuie sa recunosc ca nutresc sentimente contradictorii pentru acest orasel. Mai ales pe timpul liceului, si eu , ca majoritatea adolescentilor aveam dorinta de a "evada cat mai repede din acest oras mort in care nu se intampla nimic". Incotro? Cei multi plecau la facultate in Bucuresti. 
Am plecat si eu, dar spre Sibiu. 
Uite contextul: cand cauti pe net stiri despre Zimnicea,Teleorman, gasesti ori referinte geografice clasice "cel mai sudic punct al tarii", ori informatii despre cat de sarac este orasul, cu oamenii naivi 
prada reptilelor politice si prostiti de baronii locali (vezi scandalul cu Ioan Niculae- Interagro), oameni care muncesc fara sa isi vada salariul cu lunile pentru ca nu gasesc altundeva de lucru. 
      In contextul acesta, multa vreme nu i-am inteles pe colegii care au ales sa ramana acolo, pe un salariu de mizerie, sa faca de la varste fragede copii sau burta de la bere, mai ales stiindu-i pe unii dintre ei cu destul de mult potential. Cu timpul, mi-am dat seama ca nu am dreptul sa judec, unii dintre ei au avut motive financiare, familiale care i-au impiedicat sa isi continue studiile in alt oras, iar altii pur si simplu si-au gasit fericirea acolo. Un sot/sotie, o casa draguta intr-un oras linistit, un loc pasnic in care sa iti cresti copilul sunt poate impliniri pe care unii le gasesc foarte greu in tumultul vietii din orasele mari. 
      Dar nu am dreptul sa vorbesc despre ceea ce nu cunosc suficient, asa ca ma marginesc la perspectiva proprie. Iar zilele astea am fost placut surprinsa!
      In primul rand, cand iei o pauza de la Bucuresti si ajungi in Zimnicea, ai un soc: timpul parca se dilata! Totul se petrece mai agale, lent, si totusi ai timp sa faci o mie de chestii intr-o zi. Nu mai stai 2 ore in metrou  pentru a ajunge in centru, oamenii se plimba incetisor, masinile circula cu 30 km/h (sau ma incet daca vor sa  poarte o conversatie din mers cu amicii de pe trotuar). Locuri de parcare sunt peste tot.
     Oamenii sunt de toate felurile, mai scoliti sau nu, cu un amalgam colorat de generatii. Da, normal ca poate mi se pare ciudat cand vad colege de liceu care deja au copii mari, pe cand eu tot ma mai gandesc la niste cursuri. Dar e totul cumva firesc. 
      Ii apreciez pe profesorii care muncesc din greu incercand sa ii lumineze cumva pe copii, si organizeaza tot felul de activitati extrascolare (concursuri, parade). Poate dumnealor nici nu isi dau seama ce rol important au in dezvoltarea lor. 
       Primavara e perioada mea favorita in Zimnicea, totul e foarte verde, oamenii se ingrijesc cu drag de florile din gradini, si ai o gramada de locuri in care sa te plimbi cu prietenii (daca ai si masina cu atat mai bine). Dunarea e aproape (grija la tantari!), iar strada portului e perfecta pentru o alergare de dimineata sau seara.  Imi place sa descopar acolo oameni care au grija de ei si incearca sa faca sport cu regularitate. Parintii ies in parcul central sa isi plimbe copiii, iar adolescentii mai beau cate-o doza de bere pe treptele fostului cinematograf dezafectat, visand la viitor. Cate-o carciuma gasesti pe langa fiecare magazin alimentar, dar chiriasii acestora sunt de obicei pasnici si binevoitori. 
  Punctul de atractie este malul Dunarii, din primavara pana toamna. Curajosii fac baie, familistii ies la gratar, tinerii organizeaza drumetii si pleaca chiar si cateva zile cu cortul pe malul apei. Pescarii sunt nelipsiti, iar plimbarile cu barca te poarta in locuri fantastice. 
   

 Despre Dunare as putea scrie enorm, plimbarile intr-acolo cuprind o gama variata de situatii, de la trezitul de dimineata pentru pescuit, la iesitul la bronzat si balaceala  cu prietenii, la plimbari romantice sau confesiuni intre prieteni.  

   Cunosteti tagul celebru "priveste cerul"? In Zimnicea gasesti, scris pe un bloc, replica sarcastica "priveste-o pe ma-ta!". Nu spun ca e ok si educativ, dar....
 Afaceri mici se dezvolta timid, oamenii incearca sa isi puna in valoare meseriile de-o viata. Toata lumea cunoaste pe toata lumea, sau au cel putin o cunostinta comuna (pentru adolescenti chestia asta e foarte enervanta, dar pentru cei de varsta bunicii mele e un izvor de aduceri aminte). 
  Comunitatea  se dezvolta efervescent si pe net, cu opinii colorate pe Facebook. 
   Avem fotografi locali foarte talentati (vezi Stanculet Nicolae,  aici profil si foto ) care pun in valoare peisajele locale, sau oameni care incearca sa promoveze turismul local vezi aici.

Curtile sunt o oaza de relaxare. 


  

Sa nu uit de campurile superbe de rapita din perioada asta (nu ne-am putut abtine de la o sedinta foto): 


Pe masura ce scriu, imi dau seama ca nici acum nu mi-am sedimentat prea bine sentimentele fata de orasul natal, dar am lasat in urma perspectiva de acum cativa ani cand vedeam doar lucrurile negative. Acum vad mult potential, tineri priceputi,  visez la o comunitate unita care ar putea sa isi usureze mult viata prin  idei noi si colaborare. 
  Astept completari si idei !


PS 

  La plecare, am vazut pe drum o caruta cu fan in care un baietel de 12-13 ani mana calul in timp ce asculta muzica in casti.   (n-am putut prinde poza).



Cele de mai sus sunt strict opinii personale. 
Fotografii din arhiva proprie.

marți, 8 martie 2016

Omul vraiște

       

 "Pentru mine cuvântul vraiște este unul cu o enormă forță de impact vizual și senzorial. evocativ și visceral. Omul-vraiște este cel care nu reușește sa-și pună ordine nici în sentimente și nici în ambiții, nici în cunoștințe și nici în convingeri, nici în reacții și nici în metabolism. El este activ dar ineficient, un om care îmbătrânește dar se încalță în continuare cu ghetuțe de copil, simte mai mult decât semenii săi, dar comunică mai puțin, are răbdare în fața detaliilor și este grăbit în fața esențialului. Un veritabil om vraiște are oroare nu de vid, ci de Cosmos, adică de sistemele organizate. Ceea ce-l fascinează pe omul vraiște este Haosul, și pe bună dreptate. Un artist profund, nu poate ave decât un singur adversar, dezordinea, altfel spus, haosul. În fața unui univers ordonat nu mai ai nimic de făcut și de adăugat, cu adevărat activ nu poți fi decât în acele lumi în care mai e ceva de făcut, în care dezordinea, starea de vraiște justifică efortul acțiunii."
                                                                               (Matei Vișniec, Negustorul de inceputuri de roman)
Mi-a placut fragmentul.  Sigur fiecare cunoaștem câțiva oameni vraiște. Sau poate suntem.

luni, 25 ianuarie 2016

daca intr-o acuarela o pensula

Bun venit in spatiul meu. Pe facebook ne plac afirmatiile scurte si concise. spirituale. witty, cum ar zice englezul. Nu am asa ceva, sau daca am, prind o viata a lor straina de mine, mai profunda in sens decat le-as fi dat eu.
Uite, deja cand scriu fraze lungi un fel de meta-eu,  din spiritul vremii, se stramba la mine si  spune ca e un baroc exagerat.
Acum o sa incerc sa ies din sfera mea de egoism si vanitate si sa te includ un pic in discutie. Ai citit "daca intr-o noapte de iarna un calator", de italo calvino? Poate nu, nu e atat de cunoscuta. Dar e speciala pentru ca te poarta dintr-o rama in alta, te duce de pe canapeaua pe care stai dand paginile pana departe, in vietile altora. Sa tragi cu ochiul, fara sa te acuze nimeni de voyeurism (frumos termen).
Uite un desen (stai sa il incarc):

Asa.
Stiu, nu e impresionant. Il putea face oricine, si un copil. Dar nu il face oricine. Il face cine are chef. Iar cheful asta e cumva un dar. 
Presupun ca si tu ai metode de relaxare. Obiceiurile alea mici si ciudatele, pentru care singura explicatie este ca "iti place". Mi se pare cea mai sincera motivatie. Iti place, si atat. E ceva dinauntrul tau care nu cere explicat mai mult. 
Ok, partea mai ciudata e ca am vorbit singura tot timpul cat am desenat. 
Exercitiu de sinceritate si imblanzirea vanitatii, as zice. Si o doza de superficialitate. Revin. 
esti cu mine in calatorie pana aici. Nu stiu unde mergem. O sa incerc sa te fac sa ma placi, nu ma supar daca nu reusesc. Dar vom descoperi lucruri. Despre ritm. Despre cum putem sa ne concentram pe un text mai mult de cateva secunde.  despre a scrie dintr-o suflare. despre autocenzura si dresajul din copilarie.