joi, 22 decembrie 2011

si totusi,se poate


citesc din cartea lui o. paler zeci de minute, total cuprinsa si muta de uimire in fata ideilor lui. apoi, la fel de usor, fac o pauza si ma las absorbita de videoclipul Maroon5 cu Rihanna. Capilul carei civilizatii ciudate sunt?! ....

luni, 19 decembrie 2011

Octavian Paler, Calomnii mitologice

La magazinele Micro.ro am gasit zilele trecute cartile ramase nevandute de la Adevarul la pretul de 3,25 lei. Nici hartia nu costa atat de putin !
Printre cele cateva titluri pe care le-am cumparat : Octavian Paler, Calomnii mitologice. Si m-am simtit datoare sa mai impartasesc cuiva...

“Progresul,doamnelor si domnilor, e o idée falsa.E ,poate,cea mai mare superstitie.Sigur, exista progress in stiinta,in tehnica,in tot ceea ce se leaga de confort,de viteza. Dar am progresat oare,si sufleteste?
Mie imi e greu sa cred ca pe autostrazi suntem mai aproapen de sensul vietii decat erau grecii pe cararile unde zeii treceau pe urmele caprelor.
Civilizatia a facut din noi niste maniaci ai informatiilor.Vrem sa stim ce s-a petrecut pe mapamond in ultimele cinci minute. Sinu e exclus ca sa vedem intr-o zi niste sinucideri in direct.”




“Trebuie sa recunoastem ca barbarul,care i-a ingrozit mai intai pe greci si apoi pe romani,isi traia incultura cu o mare si naturala sinceritate.El nu-si ascundea grosolania sub costume scumpe si sub zambete studiate, cum procedeaza azi neo-barbarul.Si nu se rusina sa fie prost crescut.Manca seminte, aruncand cojile si in Forul roman,cand s-a vazut intre monumentele invinsilor,pe cand neo-barbarul o face in tribuna oficiala la meciurile de fotbal.
Si vi se pare ca exagerez prea tare daca zic ca intre o pestera si un salon modern s-a petrecut,mai ales, o civilizare a ipocriziei?Spunem buna ziua si multumesc chiar si celor pe care am vrea sa ii strangem de gat.”

“Cand zicea ca timpul rafinamentelor a trecut,avem nevoie si de barbari, Charles Louis Philippe nu se gandea la bestii.Nici la mitocani.Si de ce n-as recunoaste? Pe mine, semidoctii ma sperie mai mult decat analfabetii. In plus,m-am dumirit ca nu exista nefericire pentru imbecili.”


“V-am spus oare ca ,in contact cu civilizatia, omul a invatat nu neaparat sa se cunoasca mai bine, ci sa se degradeze mai eficient?”


“Dupa cum stiti, Roma antica a facut multe concesii barbarilor,le-a acceptat inclusiv zeii in Olimpul roman.Le-a cerut doar sa respecte “pax romana” si regulile vietii romane. A “doua Roma”, Roma rosie, n-a fost ;a fel de toleranta.In Olimpul sovietic n-a fost acceptat niciun zeu langa Marx, Engels, Lenin si Stalin.Iar “pax” sovietica a fost, duupa cum stiti, presarata cu numeroase procese politice.
Acum am putea vorbi de a “trieia Roma”,cu aceleasi pretentii imperiale,de hegemonie.SI care vrea sa impuna “pax americana”.
Dar nu miroase oare “pax americana” prea mult a petrol? Sigur, doamnelor si domnilor, terorismul international e principalul cosmar al lumii contemporane.Bruta are la dispozitie,acum, si bombe pentru a-si da frau liber instinctelor. Totusi, ce s-a ales din promisiunea liu Bush de a scapa de teroare orasul celor “o mie si una de nopti”?

duminică, 4 decembrie 2011

nemurire virtuala


...am ramas eu in secolul trecut sau nici voi nu ati auzit pana acum de site-uri precum Lifenaut.com, avatar virtual, brain back-up etc?
pe scurt, se incearca stocarea elementelor unice si esentiale ale personalitatii cuiva in calculator. In anumite proiecte, muribunzii si cei cu probleme de memorie au prioritate.. ba chiar se ofera sa iti pastreze si o mostra de ADN, in caz ca vor putea candva sa te aduca la viata.
SF, am crezut. dar uite ca am ramas in urma cu noutatile.
Problema e serioasa, si pt un om pe moarte reprezinta sansa de a lasa o parte din el mai departe : un avatar digital, pe care il poti invata sa vorbeasca la fel ca tine, sa ii imbogatesti memoria cu amintirile tale. Astfel, cand tu nu mai esti conectat (sau in viata), alte persoane (reale,de data asta), pot avea conversatii cu alter egoul tau digital.
Inspaimantator si interesant... deocamdata un asemenea avatar e gratuit, asa ca probabil o sa testez cat de real poate fi. Desi tot mai am speranta ca un programel de calculator n-o sa ajunga sa ma cunoasca si sa ma imite prea bine.